18 Ocak 2012 Çarşamba

Beklenen An Geldi

Bugün Kalachakra uyumlamasının üçüncü günü. Dalai Lama sabah erkenden batılarla özel görüşme yapacağından sabaha karşı 3.30 da Anette ile birlikte yola çıktık. Saat 5.00’e kadar güvenlik kontrolünden geçmemiz gerekiyordu. Çalışmanın yapıldığı yere vardığımızda bizden çok önce gelip sıraya girmiş bir sürü insan olduğunu fark ettik. Sanırım birçok insan o gece uyumamayı tercih etmişti. Bir buçuk saat kadar kuyrukta bekledikten sonra ancak içeriye girebildik. İçeri girdikten 2,5 saat sonra da Dalai Lama o sevimli yüzü ile göründü. Elinde bir liste vardı. Elindeki listeden çalışmaya katılan kişilerin geldikleri ülkelerin isimlerini okuyarak kendilerini göstermelerini rica etti. Türkiye’yi söyleyecek mi? Diye düşünürken pat diye Türkiye dedi. Heyecanla elimdeki şalımı sallayarak kendimi belli ettim. Sonrasında ise Kalachakra çalışmasının öneminden, mutlu olmaktan ve hangi öğretilere daha fazla eğilmemizin iyi olacağından bahsetti. Dalai Lama’nın konuşmasını bitirdikten sonra kendisi için ayrılan bölüme oturdu.
Dalai Lama’nın oturduğu yerin tam karşısında özel bir alan var. Bu alanda Kalachakra mandalası rengârenk ince kum ile rahipler tarafından ince ince yapılıyordu. Çalışmanın ilk iki günü boyunca bu alan Dalai Lama tarafından kutsanmıştı.Çalışma başladığından beri sadece eğitim alanında değil Mahabodhi temple’da ve diğer tapınaklarda sürekli dualar okunup chanting yapılıyordu. Uyumlamadan önce yapılan bu çalışmalara ( Ground work) alan çalışması deniyordu. Çalışmanın 4.ncü günde Kalachkara Mandalası yarısı tamamlanmıştı. Dalai Lama bundan sonraki üç günü bodhisatva, meditasyon ve emptiness öğretilerine ayırdı. Çalışmanın son 3 gününde ise kalachakra uyumlaması yapılacaktı.
Kalachakra uyumlamasının yapılacağı ilk gün sabah saat 6.00’da Mahabodhi Temple’a toplanılacağı bildirildi. O gün Annette ile birlikte Temple’ın açılış saati olan 4.00’da temple’a gittik. Kimin nerede oturacağı çok net olmamakla birlikte chantingin yapılacağını düşündüğümüz yerin yakınında bir yere oturduk. Saat 5.30 gibi Budist dünyasının önemli kişileri teker teker görünmeye başladı. Önce rekarne olmuş Lamalardan 102.Gaden Tripa Kyabji Ricang sonra 17. Karmapa, 41. Sakya Trizin ve Kopan manastırının ünlü hocalarından Lama Rinpoche yerlerini aldılar. Tabii bir de tüm yakışıklılığı ile birlikte Richard Gere geldi. Richard Gere, sol tarafıma doğru oturdu. Onunla aramda 3-4 metre vardı. 17.Karmapa ve 41.Shakya Trizin ise tam karşımdaydılar, Onlarla aramdaki uzaklık ise 6-7 metreydi. Herkes Dalai Lama’yı bekliyordu. Ve sonunda Dalai Lama o sevimli gülümsemesiyle göründü. Dalai Lama ile aramda taştan stupa olmasına rağmen 3 metre vardı. Yana doğru eğildiğimde onu görebiliyordum. Bodhgaya’nın o derbeder enerjisi Kalachkara çalışması ile bayağı arındı diyebilirim.
Sonraki 3 gün de ise Kalachakra uyumlaması yapıldı. Uyumlamalar yapılırken Tibet müzikleri eşliğinde danslar da yapılıyordu. Tibetliler rengârenk kıyafetleri ile fantastik bir filmden çıkıp buraya gelmiş gibiydiler. Çok duygusal bir andı. Her taraf rengârenk tam bir festival havasındaydı. Kalachakra uyumlaması gerçekten güzel bir çalışma, buraya katılanlara olan biteni çok anlatmamalarını, bazı bilgilerin gizli kalması gerektiğini söylediler. Bu yüzden uyulmamalar hakkında çok fazla detay veremiyorum. Merak edenler Alexander Berzin’in Kalachakra hakkında yazmış olduğu kitabı inceleyebilirler. Ancak şu kadarını size söyleyebilirim, uyumlamayı aldıktan sonra hiçbir şey çalışma yapmasanız dahi 16 yaşam sonra aydınlanmayı garantilemiş oluyorsunuz. Çalışmanın son gününe geldiğimizde Bihar’ın belediye başkanı, organizasyonun en büyük sponsoru, Dalai Lama teker teker konuşma yaptılar.
Sonra da Richard Gere Dalai Lama’nın yazmış olduğu son kitabın tanıtımını yaptı ve hepimize artık dharma kardeşi olduğumuzu söyledi. Sanırım Dalai Lama’nın bu çalışmadan hayatınızda değişiklikler olacak dediği buydu!!! Ve bir şekilde Richard Gere ile dharma kardeşi olmuştum. Ailem genişliyordu. Son olarak ise Dalai Lama için uzun yaşam pujası yapıldı. Pujadan sonra iki oracle sahneye geldi ve Dalai Lama’nın 130 yaşına kadar yaşayacağını söylediler. Dalai Lama’yı görecek daha çok zamanım vardı. Belki de benim ömrüm ondan önce bitebilirdi. Kim bilir?
Kalachakra organizasyonunun tamamı çok iyiydi. 300.000 kişilik bir katılımı gerçekten çok iyi koordine ettiler. Özellikle Tibetli gönüllü gençlerin bu organizasyonun iyi geçmesinde büyük payı var. Kamp alanında, Bodhgaya sokaklarında gece gündüz demeden bizlere yardım ettiler. Kalachakra çalışmasının son gününde, eğitim sırasında her gün bizlere çay ve Tibet ekmeği pişiren bir çocukla tanıştım. Tibet’ten Nepal’e yürüyerek Dharamshala’ya gelen çocuklardandı ve Tibetian Childiren Village’ta öğrenimini devam ediyordu. Söylediğine göre her gün 300.000 kişiye çay ve ekmek pişiren o ve diğer 199 arkadaşıymış. Bu kadar öz verili çalışmayla eminim çocukların hepsi günün birinde aydınlanırlar hatta aydınlanmış dahi olabilirler, belki de şu an bize yardım etmek için bedenlenmiş olabilir. Ne dersiniz? Sevgiler

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder